Tandenknarsen komt steeds vaker voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Meestal is tandenknarsen of kaakklemmen onschuldig, maar het kan ook problemen opleveren, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen of kiezen, spalken die los komen, kaakklachten, vergroting van de kauwspieren of migraine.
Oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Het heeft met prikkelverwerking te maken en de ene persoon doet dit wel, de andere niet. We zien wel dat het binnen dezelfde families vaker voorkomt. Door slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs kan knarsen en klemmen verergerd worden. Er is vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen; meestal spelen meerdere factoren een rol.
Diagnostiek van tandenknarsen en kaakklemmen
Voor het vaststellen van het probleem gaat uw tandarts na of u zelf bewust bent van kaakklemmen en tandenknarsen en of het nadelige gevolgen heeft voor uw gebit. Uw partner of familieleden kunnen ook aangeven of u ’s nachts aan het knarsen bent. De tandarts vraagt verder naar factoren die de mogelijke oorzaak zijn van het knarsen. Daarnaast kijkt de tandarts naar de aanwezigheid van slijtage. Het kan zijn dat u zelf helemaal niet bewust bent hiervan.
Behandeling bij tandenknarsen en kaakklemmen
Bewust worden van het klemmen of knarsen is de eerste stap. U kunt daarbij extra hulp krijgen. Uw tandarts kan een aantal adviezen en eventueel een knarstplaat of splint maken. Deze beschermt tegen gebitsslijtage en zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen.
Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut u helpen met diverse oefeningen die het klemmen verminderen en de eventueel daaruit voortkomende kaakklachten. Leren omgaan met stress en ontspanningsoefeningen zijn de belangrijkste factoren om knarsen en klemmen te verminderen.
In geval van spoed of dringende ongemakken kunt u contact opnemen met de Tandartsenpost Eindhoven op het telefoonnummer 040 - 311 19 15.
Meer info
Wij zijn aangesloten bij Tandartsenpost Eindhoven.
In geval van spoed of acute pijnklachten kunt u contact opnemen met
de Tandartsenpost Eindhoven op het telefoonnummer 040 – 311 19 15
Tussen 10 uur 's avonds en 8 uur ‘s ochtends is de Tandartsenpost
uitsluitend bereikbaar voor acute spoedgevallen, zoals ondraaglijke
pijn, trauma of nabloedingen.
Het adres is Aalsterweg 108, 5615CJ Eindhoven.
Meer informatie vindt u op
www.tandartsenposteindhoven.nl
Bel dus altijd eerst voor een afspraak op: 040 – 311 19 15